De Chihuahua

Herkomst Tot 1898 was het ras uitsluitend in Mexico te vinden. Daarna kwam het naar de Verenigde staten en de rest van de wereld. Oorspronkelijk had de Chihuahua een kortharige vacht,de langharige is gefokt door kruising met langharige dwerg rassen zoals vlinder hondje, Yorkshire teriër en dwerg kees hond.

 

Kenmerken Chihuahua's staan bekend als de kleinste hond ter wereld, maar ze kunnen heel erg fel en scherp zijn tegen andere honden. Soort genoten worden in het algemeen goed geaccepteerd. Ze zijn wantrouwig tegenover vreemden. Hun gewicht zit tussen de 1 en 3 kg.

 

Vacht Chihuahua's heb je in lang- en kortharig. De kortharige heeft een glanzende, gladliggende en zachte vacht. De langharige heeft lang, fijn, zacht haar; dit kan steil of licht golvend zijn. De langharige heeft een forse kraag rond de nek, en langharige oren. De chihuahua hebben in de winter een dikke vacht aan en als het warmer wordt haren ze uit en dan krijgen ze een zomer jasje.

 

Amerikaanse grens Veel Amerikaanse toeristen kochten deze kleine honden van de indianen en namen ze mee naar huis. Ze werden snel populair in de Verenigde Staten. Het is interessant om te weten dat de eerste geregistreerde chihuahua's allemaal kortharig waren. De eerste langharigen werden in 1959 in Mexico geregistreerd.

 

 

 

Opvoeding: Bij de Chihuahua wordt de opvoeding wel eens vergeten. Het zijn schoothondjes en zijn ook erg leergierig. Binnenshuis krijgt dit ras in principe voldoende beweging, maar ook buiten spelen doet dit nogal speelse hondje graag. En een wandeling met de baas al helemaal. Dit is telkens een feestelijk gebeuren, al zou u dat niet altijd verwachten. Uiteraard verschilt de verzorging per vachttype. De kortharige moeten soms met een rubberen borstel worden geborsteld, maar de langharige vindt een kam of borstel regelmatig wel erg prettig. In de winter kunnen de hondjes last krijgen van de kou, vergeet daarom niet om ze bij nat weer even droog te maken wanneer ze weer binnen komen. En als het vriest blijf dan niet te lang stilstaan want door het lopen blijven ze natuurlijk wel warm. Een jasje is dus niet nodig!

Het schoonmaken van de ogen en oren: De ogen wassen ( of een oogmedicatie toepassen) geeft geen problemen. Het schoonmaken van de ogen en met name de ooghoek, moet bij kleine honden regelmatig herhaald worden, aangezien hun ogen erg gevoelig zijn. Gebruik bij voorkeur gedistilleerd of (afgekoeld) gekookt water. Met een vochtig gemaakt wattenschijfje 'draait' u dan makkelijk het gevormde oogslijm weg.De oren van honden zijn zeer gevoelig. U kunt de oren het beste dagelijks controleren. Bij wijze van voorzorg moet de pup van jongs af aan gewend raken aan deze verzorging en aan het verwijderen van de haartjes in zijn oren. Maak de oren met een droog wattenschijfje schoon, vooral voor honden met hangende oren. Dit ter voorkoming van oorontsteking. Uw dierenarts beschikt over milde oorreinigers die veilig zijn en ontstekingen helpen voorkomen.Voor kleine rassen begint het omhoog staan van de oren veel vroeger, want hun groeiperiode is veel korter. 

Verzorging van de nagels en voet kussentjes:Afhankelijk van de ondergrond waarop hij meestal loopt kunnen de nagels onvoldoende slijten. Ook bij honden met verminderde activiteit kan dat voorkomen. Dit kan de manier van lopen beïnvloeden en ze kunnen hierdoor zelfs minder goed op hun benen staan. U kunt naar een trimmer of een dierenarts gaan. Dit uiteraard tegen een vergoeding. Het is van belang om een speciale tang te gebruiken die u bij een dierenspeciaalzaak zo kun aanschaffen om het vervolgens zelf te proberen.Ook de voetkussentjes moet u goed in de gaten houden, 's zomers als de nagels erg warm zijn of bij heet asfalt, of s'winters als het gevroren heeft en er net is gestrooid. Pekel bijt erg en kan irritatie veroorzaken. Smeer voor iedere wandeling in de sneeuw de kussentjes in met vaseline of uiercrème. Spoel ze bij thuiskomst weer lekker schoon.