Op vrijdag 6 augustus heeft Coco een echo gekregen zij is drachtig van ca 6 a 7 puppies. Zij verwacht de laatste week van september haar puppies, de week daarvoor krijgt zij nog een keer een echo om te kijken hoeveel het er precies zijn. Bent U geïnteresseerd een puppie te kopen?Wilt u op de hoogte gehouden worden over dit nestje?U kunt een email sturen naar cockmaltha@gmail.com
" Coco Chanel "zaterdag 14 augustus ca 48 dagen drachtig. Hieronder een foto van een pup van 40 dagen!
Donderdag 19 augustus weer naar de Dierenarts geweest alles gaat goed met ons kleine prinsesje! Er zij twee foto's gemaakt om te kijken hoeveel het er zijn, 99% zeker zijn het er vier, misschien vijf! (zie foto boven) Gelukkig maar anders had ze het niet alleen aan gekund. Het aftellen is begonnen....
|
|
|
De dracht duurt ongeveer 63 dagen. Een draagtijd korter dan 57 of langer dan 67 dagen wordt als een afwijking van de normale toestand beschouwd. Eenlingen zijn vaak de oorzaak van een langere dracht, terwijl grote worpen meest al te vroeg worden geboren. Duurt de dracht langer dan 66 dagen dient de dierenarts verwittigd te worden. Dit kan wel van teef tot teef verschillen.
Voeding en verzorging.
De teef heeft in het begin veel behoeft aan slaap en rust. Maar zal buiten haar rustperiodes wel nog voldoende beweging nodig hebben om goed te functioneren. Het menu van de drachtige teef moet vooral uit vlees bestaan; daarin zitten de eiwitten die nodig zijn voor het bouwen van de embryo’s. Voorts hebben ze veel vocht nodig voor de vruchtwatervorming. Vanaf de 5de week geeft men een dubbele hoeveelheid aan mineralen,vitaminen en spoorelementen. In de laatste week kan men calcium-houdende middelen toedienen. Het geven van aardbeibladeren in tabletvorm wordt door vele fokkers aangeraden.De teef dient ontwormt te worden na 20ste en 22ste dag na de dekking.
De geboorte-voorbereiding…
De teef kondigt de geboorte van haar nest meestal aan door het instinctief gereedmaken van een leger ( nest ). De temperatuur dient in de doos op pm 24°C te houden. U kunt ook een infra-rode lamp boven de doos hangen:, maar dan moet u de warmte vroegtijdig testen met een thermometer, anders maakt u vlotte kans dat de jongen het te koud of te warm gaan en hebben. Teneinde uitdrogen te voorkomen moet de kamer vochtig genoeg zijn ( hygrometer op 60-70, luchtbevochtiger in gereedheid te houden) De temperatuur dient de eerste 3 weken na de geboorte op 24° te houden, daarna moet de temperatuur geleidelijk dalen 15 – 16°C.
In die laatste week temperatuurt u de hond elke avond rectaal Normale temperatuur : iets boven de 38°C 24 uur voor de bevalling : iets boven de 37°C vlak voor de geboorte : 36°C
Benodigdheden:
- flesje dethol voor desinfectie
- steriele watjes en gaasjes
- voldoende handdoeken
- thermometer
- isobetadine
- schone zakdoek
- warmwaterzak
- klok, schrift(bijzonderheden noteren)
- nr. van de dierenarts bij de hand
- Weegschaal
FASE 1 Op dag van de geboorte wordt het moedertje in spe onrustig. Geeft soms over en verliest wat slijmerig afscheiding uit de schede. Zij wijgert voedsel, urineert vaak, maak een nestje. ( dit kan verschillen van teef tot teef). Deze gedragingen kunnen 24 uur duren, maar meestal beperkt het zicht tot enige uren voor de geboorte.
FASE 2 De teef krijgt krachtige weeen die je kunt zien en voelen; de weeen duren een paar seconden ( soms ook langer ) met tussenpozen van ca.10minuten. Zodra de plek onder de staart hard wordt is de eerste pup op komst. Wij smeren de vagina dan in met vaseline om het glijden te vergemakkelijken. ALS DE TEEF AL LANGER DAN 2 UUR PERST EN ER KOMT NIETS DIENT DE DIERENARTS WORDEN GEWAARSCHUWD. Meestal geeft die dan een piton-spuit om de weeen weer op gang de brengen of te versterken. Hij kan ook besluiten om keizersnede te doen als de pups niet goed in het geboortekanaal liggen.
Eerst komt de vruchtblaas of waterzak welke groenachtig vocht bevat. Daarna zal het buitenste vruchtvlies springen , dat de uitgang glibberig maakt. Daarna zal het binnenste vrucht vruchtvlies zichtbaar worden en kan men bepalen of de pup in kop of stuitligging wordt geboren. De geboorte bij kopligging pleegt doorgaans iets gemakkelijker te gaan. Mocht de vruchtblaas knappen en het vruchtwater weglopen, terwijl de pup binnen de 2uren daarna niet wordt geboren moet de dierenarts verwittigd worden. Zodra de pup uit het moederlichaam is, het vlies bij het neusje kapot scheuren en verwijderen.
COMPLICATIE 1 Mocht het kopje uit het moederlichaam steken en de rest wordt niet uitgedreven, kunt u de randen van de vagina insmeren met vaseline om het glijden te bevorderen. De pup moet dan wel binnen de 5 à 10 minuten worden geboren. U trekt met elke wee de pup voorzichtig uit het geboortekanaal met een schone zakdoek. Ook als er geen wee komt moet u het lichaampje eruit trekken. Trekt u dan de pup tussen de achterpoten van de teef naar haar neus toe. Eerst het ene schoudertje en dan het andere, dan is het breedste gedeelte er al doorheen dan volgt de rest vanzelf. Vervolgens het vlies bij de neus kapot scheuren en verwijderen.
COMPLICATIE 2 De pup is te groot ( vaak als er slechts een is ) en raakt bekneld in de bekkendoorgang. Nooit langer dan 5minuten wachten want de pup krijgt in dit stadium geen zuurstofrijk bloed meer toegevoerd en zou kunnen stikken probeer dan het deel dat van de pup zichtbaar is uit de vagina te trekken.
COMPLICATIE 3 Ligging van de pup met de buik naar boven. Normaliter is de rug van de boreling naar de rug van de moeder gericht; zo kan zij de kromming van het geboortekanaal gemakkelijk volgen.
COMPLICATIE 4 Ondanks persweeen komt de embryo niet verder dan de bekkendoorgang. Meestal heeft de teef veel pijn en zal bij elke perswee dat duidelijk kenbaar maken. Een pitonspuit heeft hier totaal geen zin, integendeel zelf; wanneer er na anderhalf uur na aanvang van de weeen nog niets is te bespeuren doet u er goed aan u handel in te pakken en wegwezen naar de dierenarts. Uiteraard had u de dierenarts op de hoogte gesteld van de voortgang van het baringsproces, zodat, als u bij hem arriveert alles in gereedheid is gebracht om de pups te verlossen. Moest hij tot de diagnose komen dat ze niet langs de natuurlijke weg kunnen komen voert hij een keizersnede uit ( het best is natuurlijk langs de natuurlijke weg )
Maak jouw eigen website met JouwWeb